Kneuzing of breuk stuitje

Bij een val op het achterste is het stuitje een nogal kwetsbaar deel van de anatomie zoals menig schaatser kan beamen. Vooral bij een val op een oneffen ondergrond kan een min of meer ernstige kneuzing ontstaan. Een kneuzing geneest zichzelf binnen 6 weken, daarbij is het van belang genoeg beweging te hebben van het gekneusde lichaamsdeel.

 

In heel ernstige gevallen is op rontgenfoto's te zien hoe het staartbotje naar voren is omgeklapt of zelfs is gebroken.

 

Stuitpijn of coccygodynie kan zich uiten door pijn op diverse plaatsen in het bekken, maar meestal zit de plaats van de pijn in het midden bij de billen boven de anus. Pijn bij het opstaan uit een stoel, fietsen of bij het vrijen zijn regelmatig genoemde klachten. De klacht neemt af wanneer men naar de zijkant leunt.


Medische benadering
Een dergelijk problematisch staartbotje werd in het verleden wel chirurgisch verwijderd, maar tegenwoordig doet men dit niet graag meer omdat de resultaten nogal te wensen overlieten. Ter bestrijding van de pijn wordt soms wel een injectie met cortisol toegepast; ook hiervan zijn de resultaten teleurstellend. Indien er geen sprake is van een breuk is het staartbotje door middel van chiropractie vrij gemakkelijk te reponeren. Daarnaast kunnen er pijnstillers worden aangeraden, maar dit is een tijdelijke oplossing.

Chiropractisch perspectief
Vanuit de chiropractie wordt de pijn meestal in verband gebracht met het niet goed functioneren van de bekkengordel. Het bekken bestaat uit twee heupbeenderen waartussen het heiligbeen is opgehangen aan een paar sterke banden, ongeveer zoals een hangbrug in de kabels. Tijdens het lopen bewegen de twee heupbeenderen afwisselend van voor naar achter en het heiligbeen schommelt er tussenin. Diverse spieren en banden die aan het heiligbeen en het staartbotje zijn aangehecht, worden tijdens het lopen afwisselend aangespannen en gevierd in cadans met de loopbeweging. Is nu, zoals heel veel voorkomt, het bewegingsmechanisme van de bekkengordel verstoord tengevolge van gewrichtsblokkades dan kan het gebeuren dat de betreffende spieren en banden op verkeerde momenten aan het staartbotje trekken en zo door overbelasting chronische stuitpijn veroorzaken.

Behandeling
Er is dan sprake van een functioneel probleem dat een functionele therapie behoeft. Chiropractische behandeling is erop gericht het normale bewegingsritme van de bekkengordel te herstellen, de overbelasting te doen verminderen en zo genezing te bewerkstelligen. In de meeste gevallen lukt dat heel goed. Neem contact op met ons en wij geven je vrijblijvend advies!